För dig som företagare

Okategoriserade

Om att blogga

4399747-blog-concept-design-word-cloud-on-white-background

Att blogga handlar mycket om att förmedla ett budskap. Detta oavsett om det handlar om att säga av man tycker om det politiska läget eller att påvisa extrapriser i en webbutik. Det går att kategorisera bloggar på en mängd olika sätt – ett sätt är att se till vem som står bakom bloggen.

Privata Bloggen – Mängder av privatpersoner bloggar om deras tillvaro. En del med ytterst få läsare medan andra har tusentals läsare. Vanligtvis sitter belöningen i att få uttrycka sin åsikt och få kommentarer på detta. Men när läsarskaran blir större finns även möjlighet att tjäna pengar på annonser och köpta blogginlägg. De största bloggarna i Sverige (ex. Kenza och BlondinBella) lever på sina bloggar. Med andra ord finns det stora reklamsummor att hämta. Även om det är deras åsikter som förmedlas så bör man som läsare vara medveten om att en del budskap är riktat. Det kan exempelvis vara att de fått betalt för att skriva om en speciell produkt.

Företagsbloggen – Här är syftet mer tydligt. Företagaren vill skapa ett intresse för sin webbplats och de produkter som presenteras. Inriktningen har blivit allt mer mot Content Marketing vilket betyder att man skapar ett intressant innehåll gällande instruktioner, tips m.m istället för att bara lyfta fram enstaka produkter i bloggen. Det handlar därmed om att förmedla ett mervärde till besökarna.

Branschbloggen – Detta kan ses som en mix av den privata bloggen och företagsbloggen. En branschblogg drivs av en privatperson som skriver om den bransch man jobbar inom. Fördelen att ha det på en separat plattform är att man kan skriva personligt, reflekterande och kritiserande utan att koppla samman texten mot ett specifikt företag. Däremot brukar det inte sällan finnas en koppling till ett eller flera företag i branschen. Detta mer eller mindre tydligt. Branschbloggen vänder sig främst mot branschkollegor och de som är insatta i just denna bransch.