För dig som företagare

Webbdesign

Funktionalitet i webbdesign

1568848-web-design-word-cloud

När man skapar en hemsida, även om det bara är för en blogg, finns det ett antal punkter man ska tänka på vad gäller funktionalitet.

1. En bra hemsida är lättnavigerad

Det enkla anledningen till detta är att man löper stor risk att besökare lämnar sidan om den inte är enkel att navigera, och dessa kommer sällan tillbaka och ger hemsidan en ny chans.

2. URL:en ska helst vara lätt att komma ihåg

Att ha en URL som är lätt att minnas är värt mer än vad man först tror, på detta sätt behöver man inte förlita sig att folk lägger till ens sajt som ett bokmärke, och det är lättare för de som gillar sajten att tipsa andra om den utan att behöva skicka med en länk.

3. Indikera någonstans var användarna är

Detta är direkt kopplat till hur lätt sajten är att navigera, genom att på ett sätt eller annat visa var man är när man surfar runt på sajten hjälper detta en att förstå var allt är i relation till varandra. Titta förbi Webhallen.com för ett bra exempel på detta.

4. Sajten bör fungera oavsett webbläsare

Man ska inte gå och anta att alla använder samma webbläsare, eller att så länge ens egen webbläsare kan visa sidan rätt kommer detta gälla för alla andra. I detta räknar man numera även in mobil- och surfplatteanpassning för sajter. Se vasacasino som ett exempel, oavsett webbläsare eller plattform kommer sidan att visas korrekt.

5. Var konsekvent i sajtens layout

Det är lätt att vara för kreativ när man designar en hemsida, det är inte alltid något man själv märker då man förstår klart och tydligt hur saker och ting är menade att användas. Byter man layout beroende på vilken del av sajten man är inne på blir det lätt förvirrande och sajten blir lätt varken användarvänlig eller lättnavigerad.