För dig som företagare

Webb, Webbdesign

Responsiv webbdesign

10466782-responsive-and-web-design-concept

När smartphones slog igenom stort 2007 blev det helt plötsligt aktuellt med mobila webbsidor, det vill säga hemsidor som är anpassade att besökas med mobiler.

Stora företag var de som först försökte se till att deras hemsidor kunde besökas av de som surfade in på mobila enheter.

Detta är något man absolut måste tänka på när man skapar en hemsida idag, kan man inte besöka den med mobilen saknar man vad man har börjat kalla responsiv design. Detta är något väldigt stort då man anmärkt att trenden pekar mot att det snart sker med webbtrafik genom mobila enheter än stationära datorer och laptops. Detta är ju dock inte begränsat till endast mobiler, surfplattor är även inräknade här.

Begreppet responsiv design myntades av webbdesignern Ethan Marcotte i en artikel han skrev 2010. Marcotte har även en bok som heter just Responsive Web Design man kan köpa som pocket eller e-bok

Idag kan man använda sig av webbtekniker som CSS Media Queries för att ens sajt ska automatiskt anpassa sig efter den begränsningar som användaren har beroende på vilken enhet som används för att besöka ens sajt.

Ju större ens sajt är desto viktigare är det att man använder sig av detta för att inte tappa en hel del besökare som inte kan använda sidan korrekt. Detta är speciellt viktigt om man bedriver sin verksamhet på nätet, som att sälja produkter eller tjänster. Kan inte alla besöka sajter oavsett vilken enhet de använder riskerar man att gå miste om en hel del försäljningar.

Man bör dock vara medveten om de potentiella nackdelar som kan dyka upp, men kan man arbeta runt dessa eller om inte alla är en problem för just den sajten man själv har, kan man använda responsiv webbdesign utan att bekymra sig över slutresultatet.