För dig som företagare

Webb, Webbdesign

Att tänka på helhetssyftet

sh_internet_web_site_246869491

Varje sajt borde ha ett syfte. Detta är så klart många gånger mer eller mindre inbyggt. Har man startat ett webbshop är ju syftet att sälja produkter på nätet. Men syftet för varje enskild del av en sajt kan vara lite annorlunda från varandra men fortfarande tjäna ett huvudsyfte.

Har man varit runt och besökt sajter i lite olika segment idag kan man nog ofta ha stött på faktumet att fler och fler sajter även driver bloggar vid sidan av. Detta kan till exempel ses på allt från spelbutiker, som ju helt enkelt säljer spel, till affiliatesajter, vars syfte är att driva trafik till andra sajter.

En anledning till detta är att man fyller sajten med relevant innehåll inom sitt område och kan därför ha chansen att synas bättre. Men det kan lika gärna vara ett sätt att kommunicera och interagera med sina kunder. Branschnyheter, ny och kommande produkter, företagets egna nyheter och mycket mer kan allt vara relevant att ta upp där. Dessa inlägg kan man sedan länka till genom social media, skapa intresse för innehållet och förhoppningsvis få fler besökare till ens sajt.

Detta är en förlängning av av sidor som länge funnits på webbplatser nätet över. Sidor som ”kontakt” och ”om oss” har både inte syftet att sälja produkter i en webbutik, men de är trots detta något som alla kan förstå syftet av.

Kan man förstå enskilda syften av sidor man lägger till på sin sajt men ändå förklara för hur de passar in i helhetsbilden av sajten, spelar det nog inte så stor roll om sidan är väldigt annorlunda från många andra. Den kan ändå fylla sitt eget syfte och genom detta hjälpa till att driva hela sajten framåt, även om bara på ett litet sätt.