Webb

Webbdesign – En avgörande faktor för bloggaren

blog design in wood type

Att skriva bra är grunden för att få en framgångsrik blogg. Men mycket handlar även om hur man presenterar sitt material. För även om läsaren fokuserar på texten så är omgivningen (webbdesignen) avgörande för helhetskänslan. Något som läsaren kanske inte tänker på men som påverkar hur många som sedan kommer tillbaka och besökar bloggen framöver.

Några punkter att tänka på är:

Bilder

Ett måste för att få en levande blogg. I blogginläggen behöver de enbart finnas som illustration men när det kommer till bloggens struktur bör man tänka lite extra. En snygg header talar direkt om för läsaren vad det är för slags blogg. Många väljer även att ha en bild på sig själv i widget med en kort presentation. Att blogga är att bjuda på sina tankar och idéer och med bild på sig själv skapas denna personliga känsla betydligt lättare.

Navigation

Det finns flera saker man kan tänka på för att få läsaren att inte bara läsa ett inlägg utan även fördjupa sig i bloggen och läsa andra inlägg. Ett är att ha ett kategoriträd i widget som presenterar de olika kategorierna som blogginläggen handlar om. Då blir det lätt att hitta andra inlägg med samma tema. Ett annat är att i slutet av varje inlägg ha länk till tidigare och senare inlägg. Utöver det finns även möjligheten att ha länkar till ”Relaterat innehåll”

Möjliggör diskussion

Inom webbdesignen hör även möjligheten att föra diskussion på bloggen. Att ha kommentarsfält är en självklarhet men hur presenteras dessa kommentarer? Syns de tydligt eller försvinner de på sidan? Måste man vara inloggad för att kunna kommentera eller har alla möjlighet att säga sin åsikt?